Co je Kebap nebo kebab
Dőner Kebab znamená točené maso. Je to turecká specialita; maso je napíchnuté na jehlu a horizontálně se točí na speciálním grilu. Opečené maso se krajuje a podává se se zeleninou, ochucenou omáčkou a tureckým chlebem. Jako příloha je též vhodná rýže. Maso lze přpravit telecí, hovězí, jehněčí nebo kuřecí.
Naše nabídka je maso telecí a kuřecí. Zákazník si mže vbrat též MIX, což znamená namíchané tlecí maso s masem kuřecím. Podle gurmánů je tato kombinace nejlepší, protože telecí maso má výraznější chuť vzhledem k použitému koření , u kuřecího masa je koření méně výrazné a tak stojí zato tento MIX vyzkoušet.
Spousta lidí zná tento pokr ze své dovolené v Řecku a tak se často stává, že se ptají jaký je rozdíl mezi Kebabem a Gyrosem. Tedy Kebab – je již slovo české a Gyros je pojmem řeckým. Originál turecký Kebap nikdy nebude z vepřového masa, zatímco u Gyrosu to tak být může.
Pokud se podíváme na tento pokrm z pohleduodborníků na zdravou výživu, není jistě sporu o tom, co je zdravější! Kebep z telecího, nebo kuřecího masa při své tepelné úpravě tedy grilováním, je určitě zdravější než-li smažený hamburger, nebo hranolky smažené v oleji. Při grilování veškerý tuk stéká na plotny grilu, které jsou děrované a tak je toto maso od tuku odděleno.
Nemíme zapomenout na čerstvou zeleninu, která se dává jako příloha a je to právě Kebap, který nabízí pro odpoůrce a nebo nejedlíky zeleniny alespoň trochu vitaminů, které v tomto pokrmu najdou.